Programma

Doorlopend

1. Swishing

Tijdens deze duurzame dag, nodigt Oudenaarde ook Swishing uit. Swishing staat voor een combinatie van shoppen en swappen. Dé ideale manier om je miskopen gratis en voor niets om te ruilen. Een leuke middag, een nieuwe garderobe en verminderde voetafdruk all-in-one! Ecofashionista's zijn welkom tussen 13h en 14h30 om kledij binnen te brengen. Vanaf 15h gaat de shop open!

2. Infomarkt 14u - 17u

Op onze infomarkt vind je infostanden van de meest duurzame verenigingen van jouw streek. Kom een biertje drinken, leer je eigen vaatwaspoeder maken, schrijf je in voor een voedselteam. Je komt er meer te weten welke projecten er in Oudenaarde leven, je kan er inspiratie opdoen voor een duurzame Oudenaardse levensstijl, vragen stellen over opstarten van cohousingprojecten en nog veel meer.

Special: bomen planten (11u - 12u30)

Met hun duurzaamheidsplan Planet 22, wil Club SuperStage hun werking te verduurzamen. Om 11u vertrekken we met de huifkar vanaf CC De Woeker naar op nieuwe site van Aarova. Daar steken de rallypiloten een schop in de grond om 100 streekeigen bomen te planten. In naam van de vele leden, deelnemers en toeschouwers willen ze een ‘boom‘ bijdragen aan een betere toekomst en meehelpen aan de doelstellingen van het ‘Klimaatplan’. Iedereen is welkom om samen met de rallypiloten ‘de boom bij de takken’ te nemen. Hapje en drankje is voorzien.

Climate Change: feiten die je leven veranderen (13u - 13u45)

Climate Response is een collectief van wetenschappelijk opgeleide jonge mensen dat de strijd aangaat met fake news. Hun missie: mensen de juiste info geven over klimaatverandering. Ze leggen bloot waar de sleutels tot verandering zich bevinden en welke poorten vastgeroest zijn.  Kristof Cuadros Perez presenteert je, zoals zij zeggen, “feiten die je leven zullen veranderen”. 

Workshops 14u - 15u

1. Energietransitie in Oudenaarde 

Waar krijgt Oudenaarde energie van? Van jou natuurlijk! Overal in Vlaanderen slaan burgers de handen in elkaar. Ze zoeken grote daken waar ze zonnepanelen kunnen leggen, en oogsten zelf de winst. Of ze besparen energie dankzij elektrische deelwagens of collectieve renovatieprojecten. Samen met energiecoöperatie Stroomvloed dromen we over energieprojecten voor Oudenaarde. 

2. Circulaire economie voor burgers 

Repair & Share is het kenniscentrum rond deel- en hersteleconomie in Vlaanderen. Waarom nieuwe spullen kopen als je ze kunt herstellen of lenen van je buren?  Hoe je dat  ‘repairen en sharen’ in de praktijk doet, ontdek je hier.  

3. Volkstuintjes: vrienden en groentjes in overvloed

Anastasia Van den Bossche is cultureel antropoloog aan de ULB. Ze neemt je mee op een wandeling in moestuin Liedtspark.  Aan de hand van verhalen leer je hoe je in zo’n collectieve moestuin meer oogst dan enkel wat je in de grond steek. Trek je wandelschoenen maar aan! 

4. Climate Change: nog meer feiten die je leven veranderen 

In een tweede sessie gaat Climate Response dieper in op de feiten. Ze schetsen hoe de toekomst eruit zal zien. Op basis daarvan duiken ze dieper in manieren om klimaatverandering aan te pakken, hoe je kan communiceren rond klimaatverandering en hoe om te gaan met verwachtingen. Een spoedcursus voor klimaatverbeteraars!

Workshops 15u30 - 17u

1. Duurzame mobiliteit: ecologisch op  de baan

In deze laagdrempelige, interactieve sessie leer je bij over de duurzame mobiliteitsmogelijkheden in Oudenaarde.  Hoe kan je je verplaatsen zonder auto? Is duurzaam verplaatsen niet duur en vermoeiend? We reiken je praktische tips en leidraden aan om stappen te ondernemen in jouw buurt.

2. Betergem 2038

Stap in onze tijdcabine en kom mee naar het jaar 2038. Samen met andere tijdreizigers beland je in Betergem, de stad van de toekomst. Je verwondert je over hoe anders de wereld geworden is. Maar niet alleen dat: als lid van de volksvergadering neem je beslissingen over de uitdagingen waar Betergem voor staat op vlak van voeding, wonen, werken, geld, zorg,… Een interactieve sessie voor wie inzicht wil krijgen in duurzame beslissingen nemen. 

3. Voorstelling Dirk Draulans: In de putten

Dirk Draulans is bioloog, journalist en schrijver. Nooit eerder heeft een soort zo’n nefaste invloed op zijn leefomgeving heeft gehad als de mens, stelt hij vast. In ons land is er geen ongerepte natuur meer, alleen nog natuur die gedoogd of gemaakt wordt, zolang ze maar niet in de weg ligt. Draulans brengt met de nodige humor een voordracht over mens en dier.

> Inschrijven